Geen categorie

De twee bestemmingen van de lange reis!

Lieve lezers,

Afgelopen week is Emile op reis geweest naar Porto en Lissabon. Uiteraard heeft de PubliCo gevlogd op deze reis om alle momenten vast te leggen. Op de mooie beelden van de vlog moeten jullie alleen nog een weekje wachten, maar om alvast een beetje te weten te komen wat voor een mooie bestemmingen Porto en Lissabon zijn, geven we deze week wat leuke informatie over deze steden.

Porto

Porto staat natuurlijk bekend om zijn port. Vanuit de kustplaats tegenover Porto, Vila Nova de Gaia, worden wereldwijd de beroemde Portwijnen vervoerd. Al sinds de 17e eeuw wordt deze lekkernij gemaakt in de stad Porto. De kloosterkerk Serra do Pilar, uit de 16e eeuw, geeft een schitterend uitzicht over de stad Porto en de rivier de Douro. In de kelder van deze kloosterkerk zijn verschillende soorten port te proeven. De bekendste port is die van Sandeman. Sandeman is opgericht in 1790 en nog steeds favoriet.

De oudste wijk in Porto is Ribeira. Ribeira ligt aan de rivier de Douro. Vele portboten meren hier in de haven aan, om vervolgens naar Vila Nova te gaan. De gevels van de huizen aan de kade zijn een mooi plaatje om te zien. Er zijn smalle straten, steegjes en lokale markten die het gevoel geven dat de tijd heeft stil gestaan.  

De bekende toren van Porto is de Torre dos Clérigos. De toren hoort bij de Igreja dos Clérigos kerk. De belangrijke toren is vanuit heel Porto te zien, het staat symbool voor deze stad. Vanaf 1754 tot 1763 is er aan gewerkt om deze 76 meter hoge toren te maken. De kerk en toren zijn in barokstijl gebouwd. Na een klim van zo’n 225 stappen naar boven, is er bovenin een spectaculair uitzicht over de stad Porto. 

Er is ook een interessante brug: de Maria Pia-brug tussen Porto en Vila Nova. Helaas is hij niet meer in gebruik. De spoorbrug, vernoemd naar de Portugese koningin Maria Pia, is vroeger vooral gebruikt om Port per trein te vervoeren. Het was tevens het eerste ontwerp van Gustav Eiffel. Sinds 1991 is de brug vervangen door de São João brug. Maar niet getreurd, want de bruggen kunnen met de boot nog beter worden bewonderd. Het uitzicht op Porto is vanaf het water schitterend te zien. 

Het bijzondere gebouw ‘Casa de Música’ in Porto is nogal een verschijning. De architect is de Nederlandse Rem Koolhaas. De vormgeving is futuristisch, modern, strak en staat bovendien op een super locatie. Over elk detail is goed nagedacht. Tegenover de grote rotonde ‘Rotunda da Boavista’, staat dit concertgebouw, dat ongeveer 100 miljoen euro heeft gekost.   

Lissabon

Lissabon staat bekend om haar mooie gele trammetjes, sardientjes en fado muziek. De inwoners van Lissabon worden ook wel Alfacinhas genoemd, dit betekent ‘’kleine slakroppen.’’ Niemand weet precies waar het vandaan komt, maar het toeval weet dat er op de heuvels rondom de stad veel sla werd verbouwd. Lissabon heette voorheen ook geen Lissabon, maar Olissipona. Deze naam is afkomstig van de Griekse held Odysseus, die de stad zou hebben gesticht. De stad is dan ook heel oud, hij is zelfs ouder dan Rome en is 1200 jaar v Chr. ontstaan. Alleen Athene is, in Europa, wellicht ouder dan Lissabon.

Wanneer je in Lissabon wilt genieten van de specialiteit sardientjes, dan moet je vooral in de zomermaanden naar deze stad. Alleen dan kan je ze vers krijgen! Naast sardientjes, zwemmen er mega veel vissen in een van de grootste aquaria ter wereld, die je in Lissabon vindt. Er zit wel 5 miljoen liter water in het aquarium om de vissen te verzorgen en hij is 36 meter breed en 5 meter diep.

Wanneer je van boeken houdt, kan je hier de oudste boekwinkel (1732) ter wereld vinden: Livraria Bertrand.

Ben jij ook zo enthousiast geworden na het lezen van deze informatie over deze twee steden? Wil je weten welke ervaringen de PubliCo hebben beleefd? Kijk dan volgende week vrijdag naar de nieuwe vlog van de PubliCo! Hierin zul je te zien krijgen wat ze allemaal hebben gedaan op de Emile reis. Hopelijk maken we jullie enthousiast voor een reisje naar Lissabon en Porto.

Liefs,

PubliCo

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *