Geen categorie

Bevrijdingsdag

Hoi lieve lezers. Zoals jullie weten is het vandaag een feestdag, namelijk Bevrijdingsdag! Dit is een nationale feestdag waarop door heel Nederland activiteiten zijn georganiseerd om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. In het specifiek wordt de bevrijding van Nederland en van Nederlands-Indië gevierd. In deze blog gaan we dieper in op Bevrijdingsdag. Hoe is dit nationale feest ontstaan? Wat is het nu? En wat zijn nou de beste festivals om te bezoeken op deze feestdag? Als je dit interessant vindt, lees dan snel verder!


In 1946 is de Nationale Viering van de Bevrijding door de overheid ingesteld op 5 mei. Deze datum verschilt echter met een jaar daarvoor! In 1945 werd de Bevrijding op de verjaardag van koningin Wilhelmina, 31 augustus, gevierd. Er is in de jaren daarna gekozen voor 5 mei, omdat op die datum de capitulatie van de Duitsers in werking was getreden.
Hierbij allereerst een kleine samenvatting van een aantal gebeurtenissen voorafgaand aan 5 mei 1945. Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen Nederland binnen. Vijf dagen lang bleef Nederland zich verzetten, maar op 15 mei moest Generaal Winkelman de capitulatie tekenen, vanwege het bombardement op Rotterdam. Ongeveer een jaar later, op 8 maart 1942 is de capitulatie van Nederlands-Indië. Na twee jaar oorlog vormt zich op 6 juni 1944 eindelijk het startsein voor de bevrijding van West-Europa door de geallieerden, ook wel D-Day. Op 5 mei 1945 gaf Duitsland zich over aan de Canadese generaal Charles Foulkes. 

In het begin werd er nog weleens gewisseld van de datum van Bevrijdingsdag, omdat het soms op een zondag viel. In 1968 besloot de regering echter om de bevrijding altijd op 5 mei te vieren. Wist je dat 5 mei pas in 1982 als algemeen erkende feestdag werd uitgeroepen? En in 1990 kreeg 5 mei pas de status van jaarlijkse nationale feestdag! Waar in het begin het accent lag op de feitelijke historische bevrijding, ligt het accent nu op het belang van vrijheid in het algemeen. Ook wordt er stilgestaan bij de waarde van democratie en mensenrechten. 

Tegenwoordig zijn de meeste mensen vrij op 5 mei. De viering begint al in de nacht van 4-5 mei en dan wordt het bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei Plein in Wageningen. Met het bervrijdingsvuur lopen verschillende groepen door het land om het vuur te verspreiden. Wanneer het vuur in een provincie is aangekomen is dat het startsein voor de activiteiten. Op 5-mei begint de dag met een 5 mei-lezing elk jaar weer een ander thema en andere gastsprekers. Dit jaar is het thema “Leven met oorlog”, er wordt hiermee aandacht geschonken aan de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Jaarlijks zijn er ambassadeurs van de Vrijheid die in heel het land aandacht vragen voor onvrijheid, mensenrechten en oorlog. Als laatst wordt Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei concert op de Amstel. 

Naast het afsluitingsconcert op de Amstel zijn er op 5 mei veel festivals om de vrijheid op te vieren. Dit jaar vinden op deze plekken de 14 bevrijdingsfestivals plaats: Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Zwolle, Utrecht, Vlissingen & Rotterdam. Een miljoen mensen vieren daar de vrijheid. Dit maakt het een van de grootste cultuurevenementen in Nederland. De artiesten die ook ambassadeurs van de vrijheid zijn, zijn dit jaar Tabitha, Froukje & MEAU. Zij zullen door het land vliegen om op te treden en stil te staan bij het belang van vrijheid. 

Kortom of je het nu ziet als een rustige vrije dag of dat je er een feestje van maakt is het belangrijk om stil te staan bij de Vrijheid die niet vanzelfsprekend is. Misschien kom je de PubliCo wel tegen op een festivalletje, vergeet dan niet samen te proosten op deze mooie dag!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *