Leuke baantjes voor deze zomer
De laatste tentamens zijn bijna voorbij, gelukkig maar. Daarna begint de welbefaamde zomervakantie waar we allemaal zo lang naar hebben gesmacht. Maar wat ga je met je vrije tijd doen? Hoewel steeds meer mensen worden gevaccineerd en steeds meer maatregelen worden opgeheven, zijn we helaas nog niet volledig vrij om te gaan en staan waar we willen. Wat je bijvoorbeeld wél zou kunnen oppakken, is een zomerbaantje! Deze week hebben we namens de BlogCo voor jullie uitgezocht aan watvoor baantjes en-/of stages je zou kunnen denken.
Allereerst kun je altijd aankloppen bij de lokale supermarkt of ijssalon. Zeker nu er meer dingen mogelijk worden zullen zij het ook wat drukker krijgen, en dan ben jij als werkkracht meer dan welkom! Je kunt hier vaak redelijk flexibel werken, namelijk met een 0-urencontract. Dat betekent niet dat je maar 0 uren kan werken hoor, maar je bent in veel gevallen vrij om te bepalen of en wanneer je wilt werken. Ideaal dus voor mensen die eigenlijk maar zo nu en dan een enkele keer willen werken.
Mocht je liever een wat gerichtere baan willen waar je echt al je tijd in kwijt kan, kun je ook denken aan De Randstad. En dan bedoel ik niet dat hoopje grote steden in Nederland, maar het uitzendbureau. Zij bieden veel zomerbaantjes van 36 uur of meer aan en hierbij kun je ook gericht op werkvelden zoeken, zoals marketing, onderwijs of de zorg. Het is erg laagdrempelig, want voor veel klussen heb je VWO of MBO denkniveau nodig. Ondanks dit lopen de salarissen al gauw op richting de 15 euro per uur. In de app kun je bovendien zelfs vacatures selecteren bij jou in de buurt en op gewenste werkzaamheden. Zo heb je een makkelijk overzicht van wat er allemaal mogelijk is.
Ben je al bijna klaar met de studie of na de praktijkoriëntatie toch nog benieuwd geworden naar alle mogelijkheden binnen het pedagogische werkveld? Dan is een stage of vrijwilligerswerk misschien ook wat voor jou. Ten eerste kun je bedrijven of werkgevers opzoeken die jou aanspreken en ze middels telefonisch- of mailcontact laten weten dat je zoekende bent naar een stage. Vaak is dit niet betaald, maar je doet hiermee wel hele relevante ervaring op in een vak dat je leuk vindt. Bovendien is werkervaring een echte pré, zeker in de sociale dienstverlening. Daarnaast kun je soms ook via de Universiteit bij een stage of vrijwilligersplek terecht komen, zij bieden op hun website hier vaak vacatures voor aan. Zelf ben ik op deze manier bij een commissie van de Universiteit terecht gekomen, dus ik kan het zeker aanraden.
Ten slotte kun je ook denken aan een politieke stage. Zo kun je gemakkelijk lid worden bij de jongerenvereniging van jouw politieke partij. Hier ontmoet je niet alleen veel nieuwe mensen, maar krijg je ook de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en op de kaart te zetten door middel van werkgroepen. Een werkgroep is vaak landelijk en specifiek op één onderwerp gericht. Zelf ben ik lid van een werkgroep ‘Onderwijs’, waarbij we moties mogen indienen over alle onderwerpen die ons binnen dat thema bezighouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kansenongelijkheid, het MBO of het leenstelsel. Lijkt dit jou ook leuk? Kijk dan vooral even op de website van de partij van jouw keuze. Daar staat ongetwijfeld meer informatie over het lidmaatschap.