Met de kinderen op wintersport, doen of niet?
De voorjaarsvakantie zit er weer aan te komen. Niet echt voor ons natuurlijk, maar wel voor alle kinderen op de basis- en middelbare scholen. Rond eind februari trekt er standaard een grote groep mensen naar het zuidoosten om daar van enorme besneeuwde hellingen af te roetsjen. Heerlijk hoor! Kindjes voor het eerst mee en gaan met die banaan. Studies laten zien dat kinderen het toch wel spannend vinden (Radboud Universiteit, 2010). Deze studie toonde aan dat wintersportvakanties vaak enige stress opleveren en dat kinderen het hierdoor spannend vinden. Een lange tijd in de auto, opeens lange latten aan de voeten en gedropt wordt in een lesgroepje met allemaal onbekenden. Als ik er zelf aan terug denk, stond ik ook niet te springen om meteen van een heel steile berg af te gaan. Gelukkig zijn er ook positieve kanten aan de wintersportvakantie, spelen in de sneeuw, in pizzapunt van de berg af en elke dag pasta of patat eten tijdens de lunch. Hier genieten kinderen er erg van.
Skivakantie kent veel voordelen voor jonge kinderen. Ten eerste werken kinderen aan hun sociale skills. Vaak kennen zij niemand als ze in een lesgroep worden geplaatst, maar zitten ze wel een week vast aan de andere kinderen. Ze worden haast gedwongen om met leeftijdgenoten te communiceren en contact met ze te maken. Kinderen ontwikkelen hierdoor betere sociale vaardigheden. Ten tweede krijgen kinderen veel beweging. Skiën is een erg intensieve sport en is dus lekker gezond (het eten helaas niet zo). Ten derde wordt het natuurlijk ook een stuk leuker voor kinderen als ze vaardiger worden in skiën. Zo kunnen ze met hun ouders mee en kan er later, op volgende skivakanties bijvoorbeeld, meer gericht worden op het gebied verkennen.
Een nadeel is dat kinderen het skiën misschien toch niet zo leuk vonden als in eerste instantie werd gedacht. Ouders worden dan gebeld met het vriendelijke verzoek of ze de kleine willen komen ophalen – en daar zitten ze vaak net niet op te wachten. Het is namelijk wel de bedoeling om op wintersport (bijna) alle dagen te skiën. Dit wordt dan verstoord door de kleine opstandeling. Voor de ouders is dit misschien niet zo prettig, maar ook niet voor het kind. Een ander nadeel is dat het kind zich verlaten kan voelen als hij wordt afgezet bij de lesgroep. Ga maar na: het kind komt meestal alleen in een groepje met onbekende kinderen, moet iets leren wat moeilijker en intensiever is dan wat hij normaal leert en moet dit ook nog eens in een vreemd land, waar mogelijk met een vreemde taal tegen hem wordt gesproken, doen. Het handigste om dit aan te pakken voor de ouders is om simpelweg het gesprek aan te gaan en om het kind goed uitleggen waarom dit gebeurt.
Kortom, er zitten voordelen en nadelen aan wintersport met kinderen. Toch kiezen meeste ouders er voor om hun kroost mee te nemen. Vaak willen ze dat hun kinderen de techniek van de sport leren beheersen, zodat ze daarna de echte ervaring op kunnen doen. Niks mis mee toch? Ik zeg één ding: ‘Ouders, doe lekker wat jullie goed lijkt, jullie kennen ze immers het beste!’