Studiegebonden

Wereld Autisme Dag

Aanstaande woensdag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Sinds 2008 wordt er rond deze dag aandacht geschonken aan mensen die te maken hebben met autisme. Door middel van evenementen en andere initiatieven hopen de oprichters dat er meer bewustzijn en acceptatie komt voor autisme. Wij van de PubliCo vinden dit ook heel belangrijk, dus we hopen dat we jullie wat meer kunnen leren over autisme!

Wat is autisme?

De officiële naam van autisme is autismespectrumstoornis. Doordat het een spectrum is, ziet het er voor iedereen anders uit. Vaak hebben mensen met autisme bepaalde kenmerken als het gaat om communiceren met anderen. Kinderen met autisme hebben soms moeite om te delen tijdens het spelen of om mee te gaan met het spel van een ander. Ook zijn er bepaalde kenmerken met lichaamstaal, zoals oogcontact. De meeste mensen met autisme hebben een grote voorkeur voor routine en vinden verandering niet fijn. Prikkels kunnen bij hen soms heel heftig of juist heel zwak binnenkomen. De gedragskenmerken van autisme verschillen per persoon, waardoor het moeilijk is om te diagnosticeren. Naar schatting heeft 1% of 2% van de bevolking autisme, maar lang niet iedereen krijgt deze diagnose. Vooral bij vrouwen wordt autisme niet altijd goed herkend, dat komt doordat velen van hen de symptomen van autisme goed kunnen ‘camoufleren’. 

Verschillende vormen van autisme

Autisme is een brede term voor mensen die de wereld op een unieke manier ervaren. Vroeger werd autisme opgedeeld in verschillende soorten, zoals klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS. Nu vallen al deze vormen onder de autismespectrumstoornis (ASS). Mensen met klassiek autisme hebben vaak moeite met sociale situaties en houden van vaste routines. Bij Asperger is iemand meestal slim, maar vindt sociale communicatie lastig. PDD-NOS was een diagnose voor mensen die wel autistische kenmerken hadden, maar niet helemaal in de andere categorieën pasten. Iedereen met autisme is anders. Sommigen kunnen diep in een interesse duiken, terwijl anderen snel overprikkeld raken door geluid of drukte. Sociale contacten kunnen lastig zijn, maar dat betekent niet dat iemand geen behoefte heeft aan vriendschap. Autisme kan samengaan met dingen zoals ADHD of angst. Sommige mensen hebben veel hulp nodig, anderen redden zich prima zelf. Het belangrijkste is dat we begrip tonen en kijken naar wat iemand nodig heeft om goed te functioneren!

Wereld Autisme Dag

Elk jaar op 2 april is het Wereld Autisme Dag, een dag om stil te staan bij autisme en hoe we de wereld toegankelijker kunnen maken voor iedereen op het spectrum. Veel mensen hebben nog steeds misverstanden over autisme, en deze dag helpt om daar verandering in te brengen!

Autisme ziet er bij iedereen anders uit. Sommigen hebben moeite met sociale situaties, anderen raken snel overprikkeld, en weer anderen zijn juist super creatief of hebben een enorme focus op hun interesses. Wat ze gemeen hebben? Dat ze vaak tegen onbegrip aanlopen in het dagelijks leven. Op Wereld Autisme Dag worden wereldwijd acties georganiseerd, zoals lezingen, evenementen en bewustwordingscampagnes. Veel gebouwen worden zelfs in blauw licht gezet, dé kleur van autisme. Het doel is simpel: meer acceptatie, minder vooroordelen en een wereld waarin iedereen zich welkom voelt. Want autisme is geen beperking, maar een andere manier van zijn – en dat verdient respect!

Misverstanden over autisme

Er bestaan veel misverstanden over autisme. Veel mensen denken dat iedereen met autisme hetzelfde is, terwijl het bij iedereen anders tot uiting komt. Sommigen zijn stil en teruggetrokken, anderen juist heel spraakzaam. Ook wordt vaak gedacht dat mensen met autisme geen emoties hebben, terwijl ze juist diep kunnen voelen, alleen op een andere manier uiten. Een ander misverstand is dat autisme door slechte opvoeding komt, maar dat klopt niet. Autisme is aangeboren en heeft te maken met hoe de hersenen werken. Daarnaast wordt vaak gedacht dat mensen met autisme geen sociale contacten willen, terwijl ze vaak juist wél vrienden willen maken, maar soms wat meer moeite hebben met sociale regels. Ook is het niet waar dat ze nooit flexibel kunnen zijn. Met de juiste ondersteuning kunnen ze prima met veranderingen omgaan. Begrip en geduld maken een wereld van verschil!

Unieke gaven van autisme

Mensen met autisme kijken op een unieke manier naar de wereld. Waar sommigen vooral de uitdagingen zien, vergeten we vaak de talenten en sterke kanten die autisme met zich mee kan brengen. Want ja, autisme is niet alleen een label – het is ook een kracht!

  •  Oog voor detail – Veel mensen met autisme zien dingen die anderen over het hoofd zien. Of het nu gaat om een foutje in een tekst, een patroon in data of een kleine verandering in hun omgeving, dat scherpe oog is een echte superkracht.
  •  Diepgaande kennis – Wanneer iets écht interessant is, kunnen mensen met autisme zich er compleet in vastbijten. Ze onthouden details die anderen vergeten en worden vaak experts op hun favoriete gebied.
  •  Eerlijk en direct – Geen verborgen agenda’s of vage hints: mensen met autisme zeggen meestal gewoon waar het op staat. Dat maakt communicatie vaak heel duidelijk en oprecht.
  •  Creatief denken – Doordat hun hersenen anders werken, kunnen ze op een unieke manier problemen oplossen. Veel baanbrekende ideeën komen van mensen die ‘outside the box’ denken – iets waarin veel autistische mensen uitblinken!
  •  Sterke focus – Waar anderen snel afgeleid raken, kunnen mensen met autisme zich vaak urenlang concentreren op een taak. Dit is een enorme kracht in bijvoorbeeld wetenschap, kunst en technologie.

Iedereen met autisme is anders, maar één ding is zeker: autisme brengt talenten met zich mee die de wereld mooier en interessanter maken! 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *