Stellingen over het studentenleven…
De dag is aangebroken: de laatste PubliCo post van dit studiejaar. Wij hebben met veel plezier de blogs en vlogs voor jullie verzorgd, maar waar een tijd van komen is, is een tijd van gaan. Voordat wij het stokje overdragen zullen wij het vandaag hebben over vooroordelen over het studentenleven. Wij zullen een aantal stellingen bespreken en onze ervaringen delen. Enjoy!
Stelling 1: Alle studenten drinken veel
In onze maatschappij bestaat vaak het stereotype beeld van studenten die het grootste deel van hun tijd besteden aan het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol. Hoewel het waar is dat sociale activiteiten en feestjes een belangrijk onderdeel kunnen zijn van het studentenleven, wil ik graag het hardnekkige idee ontkrachten dat alle studenten veel drinken. Sterker nog, ikzelf heb een geweldige studententijd zonder alcohol te drinken.
Als een student die bewust heeft gekozen om geen alcohol te drinken, kan ik met volle overtuiging zeggen dat het mogelijk is om plezier te hebben en betekenisvolle ervaringen op te doen zonder afhankelijk te zijn van drank. Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat niet alle sociale activiteiten draaien om alcohol. Er zijn tal van alternatieve opties beschikbaar om samen met vrienden te genieten van elkaars gezelschap.
Tijdens mijn eigen studententijd heb ik ontdekt dat er genoeg mensen zijn die net als ik ervoor kiezen om geen alcohol te drinken. Deze groep omvat studenten van verschillende achtergronden en met diverse interesses.
Hoewel het waar is dat alcoholgebruik soms deel uitmaakt van het studentenleven, is het belangrijk om te benadrukken dat het niet de enige manier is om een leuke studententijd te hebben. Het draait allemaal om het maken van bewuste keuzes die passen bij jouw persoonlijkheid en waarden. Mijn eigen ervaring heeft me geleerd dat het mogelijk is om een leuke studententijd te hebben zonder alcohol, en ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt.
Dus, laten we het stereotype dat “alle studenten veel drinken” loslaten en erkennen dat iedereen zijn eigen pad kan kiezen. Er is ruimte voor diversiteit en verschillende keuzes binnen het studentenleven, en het is belangrijk om elkaars keuzes te respecteren. Laten we een omgeving creëren waarin iedereen, ongeacht hun drinkgewoonten, kan genieten van een geweldige studententijd
Stelling 2: Goede studieresultaten gaan niet samen met een feestelijk studentenleven.
Naar mijn ervaring klopt deze stelling absoluut niet. Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar zo lang jij goed blijft plannen, kan jij zeker een balans vinden tussen studie en het feestelijke studentenleven. In de ochtend blokken in de bieb, in de avond naar een borrel van Emile 🙂 Ik ben dit jaar bij bijna elke activiteit aanwezig geweest en heb daarnaast alles gehaald van de studie. Je hebt het helemaal zelf in de hand!
Stelling 3: Studentenleven is alleen leuk als je op kamers gaat.
Een stelling die hierop aansluit is dat het studentenleven alleen leuk is als je op kamers gaat. Hier ben ik het zeker niet mee eens! Op kamers gaan kan een leuke toevoeging zijn aan je studententijd, maar is absoluut niet noodzakelijk voor een gezellige studententijd. Ik woon ongeveer een uur van Leiden vandaan en heb niet het gevoel dat ik ooit een feestje heb gemist door de afstand. Zoals ik al zei ben ik bij bijna elke activiteit aanwezig en ben ik daarnaast regelmatig in Leiden te vinden voor een picknick met de meiden of een heerlijk drankje op het terras!
Stelling 4: Het verenigingsleven is vooral prominent en hiërarchisch.
Ondanks dat ik zelf nooit bij een studentenvereniging heb gezeten, heb ik wel een beetje ervan mogen proeven door het bestuursjaar bij Emile. Of ik in deze periode verenigingen prominent of hiërarchisch vond ga ik geen uitspraken over doen, maar wel dat leden van verenigingen individueel mega leuk zijn. Ik weet dat er veel vooroordelen zijn over bepaalde verenigingen, maar laat die je vooral niet beïnvloeden wanneer je mensen van die vereniging tegenkomt. Binnen een vereniging is wellicht wel sprake van een hiërarchie, omdat je als “sjaars” (eerste jaars) bepaalde taken moet doen die ouderejaars niet meer hoeven uit te voeren. Daarnaast heb je binnen een vereniging bestuursleden waarbij het kan lijken dat ze prominent zijn, maar wanneer je gewoon met ze in gesprek gaat zijn het natuurlijk ook gewone mensen, die jou een leuke tijd willen bezorgen bij de vereniging. Soms kan een vereniging wel prominent overkomen, doordat ze je bijvoorbeeld “knor” (burger) noemen of doordat ze allemaal in dezelfde kleding, jasje of dasje over straat lopen. Om uiteindelijk de stelling te beantwoorden is er in zekere mate wel sprake van prominentie en hiërarchie maar ik merk daar persoonlijk niet heel veel van.
Uiteindelijk willen wij met deze blog benoemen dat iedereen zijn eigen ervaringen en gedachten mag hebben over de stellingen. Hopelijk hebben wij jullie met deze blog nieuwe inzichten gegeven en je uitgedaagd om een keer over deze stellingen na te denken!
Stelling 5:De PubliCo vond het enorm leuk om dit jaar voor jullie blogs en vlogs te maken.
JA!!!! Helemaal mee eens. Wij vonden het enorm leuk om dit voor jullie te mogen doen. Wij wensen jullie een fijne vakantie en misschien mag jij volgend jaar deze leuke taak van ons overnemen!
Liefs,
De PubliCo 2022/2023