De Carrière Middag
Op woensdag 17 januari vond de carrièredag plaats. Deze middag begon met een workshop waarbij alles werd verteld over hoe je nou een goed CV kunt maken en een goede sollicitatiebrief kunt schrijven. Ook was er een informatiemarkt waar verschillende bedrijven uit het werkveld stonden, sommige boden zelfs stageplekken of bijbanen aan, maar leuk vrijwilligerswerk was er ook!
CV
Hoe maak je nou een goed CV? Wat zijn de do’s of juist de dont’s? Dit werd allemaal verteld tijdens een workshop van de career service. De career service helpt en begeleidt studenten en recent afgestudeerden bij studiekeuze- en loopbaanvragen in de bachelor en master. Daarnaast begeleidt het ook recent afgestudeerden bij de overstap van de studie naar een eerste baan. Ook bieden zij verschillende interessante workshops aan, die je ook kunt terugvinden op de site van de universiteit. De career service heeft ook een handige eigen site. Je kunt hier ook een persoonlijke afspraak maken, maar er staat ook veel informatie en templates over bijvoorbeeld het maken van een CV. Hier een linkje naar de site met tips over het maken van een CV en het voeren van een sollicitatiegesprek. Lees deze vooral rustig door! Mocht je je eigen CV nou willen laten checken kan dat ook, hiervoor kun je ook via de site een afspraak maken!
Curriculum Vitae (cv) | LU Careerzone
Informatiemarkt
Na de workshop was het tijd voor de informatiemarkt! Hier stonden verschillende bedrijven om wat te vertellen over hun bedrijf en eventuele stageplekken of bijbanen. We zullen de bedrijven even kort bespreken! De volgende bedrijven waren aanwezig Roler, Inzowijs, Move, Cross your borders, centrum voor jeugd en gezin en Aethon.
Roler
Ben je van plan na je studie leerkracht te worden? Dan is deze organisatie wellicht iets voor jou! Roler is een organisatie die beginnende leerkrachten in Amsterdam helpt om zijn/haar weg te vinden in een nieuwe stad. Ze helpen je bij het zoeken van huisvesting, persoonlijke coaching en begeleiding van een adviseur met werkervaring in het onderwijs van Amsterdam en er zijn bijeenkomsten met andere beginnende leerkrachten uit de stad. Daarnaast bieden ze jou een woonkostenvergoeding tot €800 per maand en een opleidingsbudget tot €2500 per jaar. Ben je geïnteresseerd geraakt? Hieronder staat de link van de website waar alles veel uitgebreider staat uitgelegd.
Inzowijs
Als je in je derde jaar van de studie zit, kan je voor een bijbaan bij Inzowijs terecht. Je doet er ervaring mee op in de jeugdzorg en je werkt met kinderen en jongeren met uiteenlopende GGZ-problematiek, zoals autisme en ADHD. Dit doe je thuis, op school of één op één. Meestal is de ondersteuning kortdurend. Hieronder staat de link waar je meer informatie kan vinden.
Move
Als vrijwilliger kun je je hard maken bij move. Move koppelt studenten aan kinderen en jongeren die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Je leert elkaar steeds beter kennen en kan ook van elkaar leren. Je komt samen in actie voor anderen of kan de leefwereld van iedereen een stukje beter maken. Je moet hierbij denken aan het organiseren van een opruimactie of aan een project om de wijk iets gezelliger te maken. Samen met de kinderen kan je heel veel bereiken. Hiermee verklein je de kloof in de maatschappij. Er zijn verschillende projecten bij Move. Het komt erop neer dat je kan kiezen of je voor een hele klas wil staan of dat je liever één op één met een kind werkt. Daarnaast verschilt de tijd ook per project. Op de site kan je verder lezen wat de verschillende projecten inhouden.
Cross Your Borders
Deze organisatie geeft burgerschapsonderwijs aan vmbo, havo, vwo, tto, mbo en hbo. Als WO student kan je er stage lopen om dit onderwijs te organiseren. Via creatieve spelvormen komen er allerlei mondiale problemen en maatschappelijke thema’s aan bod. Zoals ontbossing en vrouwenrechten en wateroverlast. Kinderen leren hierdoor meer over de wereld en de maatschappij. Als docent kan je de leerlingen begeleiden. Daarnaast bied Cross Your Borders educatieve schoolreizen om bijvoorbeeld meer te leren over de cultuur van een land. Ben je nieuwsgierig naar meer informatie? Hieronder staat de link naar de website.
Centrum voor jeugd en gezin
Voor iedereen die geïnteresseerd is in gezinspedagogiek is dit bedrijf goed om te onthouden. Centrum voor jeugd en gezin geeft pedagogisch advies aan jongeren en ouders als zij tegen problemen aanlopen bij de opvoeding. Er kunnen vragen komen zoals ‘Hoe krijgen we onze zoon zo ver dat hij meer schoolwerk doet?’ of ‘mijn zoon heeft geen vrienden, wat moet ik doen?’ Als pedagogisch adviseur ga je dan in gesprek met de ouders en geef je ze advies. Meestal heb je zo’n vier tot vijf sessies per gezin. Dit bedrijf biedt geen bijbanen of stages, maar als afgestudeerde gezinspedagoog kan je hier zeker terecht. Hieronder staat de link voor meer informatie.
Aethon
Bij Aethon kun je terecht voor een bijbaan in de kinderopvang of de buitenschoolse opvang. Het is erg flexibel en je kan op veel verschillende plekken aan het werk. Als het tentamenweek is, kan je een weekje niet werken en daarna weer beginnen. Hieronder staat de link voor meer informatie.
Werken in de kinderopvang – Aethon.nl
Op deze manier hopen we dat jullie geïnspireerd zijn geraakt om de mogelijkheden op te zoeken die er zijn. Het is natuurlijk volkomen normaal dat je nog niet weet wat je wilt worden, maar door ervaring op te doen, kom je er wel achter wat je wel en niet leuk vindt!