Stichting Roos: Vakantieweken
Wat houdt Stichting Roos in?
Stichting Roos is een vrijwilligersorganisatie die vakantieweken organiseert voor jongeren tussen de 8-28 jaar oud met een verstandelijke beperking. Door het organiseren van verschillende vakantieweken op verschillende locaties, neemt Stichting Roos een weekje de zorg en begeleiding over van de ouders. Hierdoor ontstaat er een moment voor een onvergetelijke vakantieweek voor de jongeren, en krijgen de ouders en de eventuele andere gezinsleden ook een week de tijd om dingen te ondernemen waar normaliter misschien minder tijd voor is.
Daarnaast kan Stichting Roos ook heel waardevol zijn om als vrijwilliger aan bij te dragen! Zo biedt Stichting Roos de kans aan om ervaring op te doen in het begeleiden en het zorgen voor kinderen met een verstandelijke beperking.
Hoe zien de vakantieweken van Stichting Roos eruit?
Jaarlijks worden er 8 vakantieweken georganiseerd op twee locaties (Otterlo en Dongen). In zo’n week zijn er 10 deelnemers en een team van 6/7 vrijwilligers. De vakantieweken hebben een vaste structuur, zodat iedereen weet wat te verwachten. Er zijn altijd vaste uitstapjes naar een grote speeltuin en het zwembad. Verdere tijd wordt vooral buiten gespendeerd en wordt er elke ochtend een gezamenlijke (knutsel)activiteit gedaan. Vanzelfsprekend wordt de week afgesloten met een bonte avond!
Elke vakantieweek is weer uniek. De vakantieweken hebben thema’s van de week zoals: Sprookjes, Terug in de tijd, Onder water, Op reis en Europa. Maar er zijn nog veel meer leuke thema’s! De thema’s zie je terug in de activiteiten Als je meer inhoudelijk wil weten over de vakantieweken kun je de weekverslagen lezen op de website van Stichting Roos (deze staan onder downloads)
Ervaringen van vrijwilligers.
Ayla:
Nadat ik via zowel de nieuwsbrief van mijn Studentenvereniging als via de Instagram van Studievereniging Emile Stichting Roos voorbij had zien komen, besloot ik om me toch maar aan te melden als vrijwilliger. Ik vond het best een beetje spannend omdat ik besloot mij in mijn eentje aan te melden, maar achteraf heb ik geen seconde spijt gehad!
Ik werd in een week op het kamp in Otterlo geplaatst en heb daar een superleuke tijd gehad. Ik zat in een groep met hele leuke vrijwilligers en heb zelfs mijn huidige studentenhuis en een huisgenoot aan mijn eerste week bij stichting Roos overgehouden! Het leuke van een Roosweek vind ik dat je nog helemaal geen ervaring met de doelgroep hoeft te hebben. Je draait de week echt met z’n allen en ook de kampleider staat altijd klaar voor je om je te helpen. Ook leer je iedereen al snel goed kennen en voelt het vaak na een paar dagen al niet zo ‘nieuw’ meer aan.
Daarnaast vond ik het super leuk om verschillende activiteiten te ondernemen. Zo start je de dag met gezamenlijk ontbijten en ga je gezellig aan de slag met knutselen. Ook maak je weleens uitstapjes en kan je lekker buiten spelen of sporten, er is van alles te doen!
Het leukste vind ik om te zien hoe leuk de jongeren een Roos week ervaren. Ze kunnen er wel het hele jaar naartoe leven en je ziet ze echt mega genieten! Ook is het super lief om de waardering van ouders te voelen. Na mijn eerste jaar ben ik afgelopen zomer nog een keer gegaan en nam ik twee vriendinnen van Emile mee! Ook hebben we ons alweer ingeschreven voor aankomende zomer en kijk ik er erg naar uit! Mocht je je twijfelen, dan raad ik het je zeker aan om je aan te melden! Na een week moet je vaak wel weer even een dagje bijslapen, maar je gaat met veel mooie herinneringen naar huis!
Siham:
Het afgelopen jaar ben ik voor het eerst als vrijwilliger meegegaan met de vakantieweek van Stichting Roos, een week die ik niet zo snel zal vergeten. Het was een bijzondere ervaring waarbij jongeren met een verstandelijke beperking konden genieten van allerlei activiteiten.
Ik was verantwoordelijk voor twee jongeren, waarvan één het erg lastig en spannend vond om te communiceren met haar omgeving.
In het begin was het dan ook een uitdaging om contact te maken, maar naarmate de week vorderde, zag ik haar steeds meer op haar eigen manier met me communiceren. Het was een klein gebaar, maar voor mij een mooi moment van verbinding. Aan het einde van de week hebben we zelfs samen een liedje gezongen!
De vakantieweek gaf me de gelegenheid om uit de drukte van het dagelijks leven te stappen en echt te genieten van de kleine momenten samen met de anderen. We hebben veel verschillende activiteiten ondernomen, zoals knutselen, zwemmen en levend bingo. Het was geweldig om te zien hoe de jongeren zich vermaakten, en de dankbaarheid kwam altijd tot uiting in gesprekken, glimlachen en de blijdschap die ze uitstraalden.
Het werken met het team was ook een mooie ervaring. We stonden altijd voor elkaar klaar, vooral als we voor uitdagingen stonden met verschillende jongeren. Elke dag sloten we af met een gezellige bespreking en een paar spelletjes.
Kortom, het was een week vol betekenisvolle momenten, die ik iedereen aan zou raden. De ervaringen die ik heb opgedaan, zullen me voor altijd bijblijven, en ik kijk ernaar uit om in de toekomst weer een bijdrage te leveren aan deze bijzondere week!
Wanneer mag ik vrijwilliger worden bij Stichting Roos?
Ervaring met de doelgroep is geen vereiste om vrijwilliger te worden bij Stichting Roos! Een groot deel van de vrijwilligers zijn studenten die een zorg- of pedagogiek gerelateerde opleiding doen in hun dagelijks leven, en hierdoor is het ook mogelijk om de vakantie als een (snuffel)stage voor je opleiding te gebruiken!
Het is vooral belangrijk dat je als vrijwilliger de kinderen een gestructureerde en veilige omgeving kunt aanbieden, en lichamelijk en geestelijk in staat bent om een vakantieweek te kunnen draaien. Daarnaast ben je een teamspeler die goed kan organiseren en graag de handen uit de mouwen steekt, en ben je betrouwbaar, flexibel en stressbestendig!
Tenslotte ben je minimaal 18 jaar, en in staat om een VOG aan te leveren, welke via Stichting Roos kan worden aangevraagd! Daarnaast is het als laatste nog belangrijk dat je tijdens de zomermaanden minimaal een week beschikbaar bent, en je in de maanden juni en juli tijd hebt om samen met je team de vakantieweek voor te bereiden!
Interesse in het doen van vrijwilligerswerk bij Stichting Roos?
Voor vrijwilligers heeft Stichting Roos een vrijwilligersvergoeding van €200,- beschikbaar. Wat ook leuk is, je kan je samen met een studie- of huisgenoot opgeven zodat je er niet alleen heen gaat. Mocht je na het lezen van dit blog helemaal enthousiast gemaakt zijn voor het doen van vrijwilligerswerk bij Stichting Roos, of wil je nog wat meer informatie? Dat kan natuurlijk allemaal! Aan de hand van de onderstaande link ga je naar de website van Stichting Roos! Hier kan je het aanmeldformulier vinden voor vrijwilligers, maar ook nog een informatiebrochure en contactgegevens van Stichting Roos! Voor verdere vragen kun je mailen naar: roosvakanties@gmail.com
Website Stichting Roos: https://www.stichting-roos.nl
Aanmeldingslink: https://forms.gle/XVCgU8FYzUYTP4ku9