Niet-studiegebonden

Tweede kamerverkiezingen

Op woensdag 17 maart is het zover… de Tweede kamerverkiezingen! En dit jaar zijn de verkiezingen even anders dan anders. Zo kunnen kiezers, die tot een risicogroep behoren, al op 15 en 16 maart het stemhokje induiken. Ook kunnen ouderen boven de 70 jaar hun stem uitbrengen via de post. Naast deze maatregelen (die verband houden met de coronacrisis) heeft deze verkiezing weer een nieuw jasje aan. De partijlijst is ten opzichte van 4 jaar geleden namelijk sterk veranderd. In de Tweede Kamerverkiezing van 2017 deden er (nog) 28 partijen mee. Dit jaar zijn dat er maar liefst 37! De nieuwe partijen op het lijstje zijn o.a. Bij1, JA21, CODE ORANJE, Volt en NIDA.

Uiteraard hebben we weer een mini-poll op instagram (n= 170) verspreid waarin een paar korte vragen gesteld werden over de aankomende verkiezingen. Uit de poll van Emile bleek dat 98% van de leden van plan is om te gaan stemmen. Dat belooft wat te worden! Het was opvallend dat grofweg de helft van de stemmers (49%) voor het eerst het stemhokje in zal duiken. Van de stemmers gaf 55% aan al te weten welke partij op zijn of haar stem kan rekenen. Voor die overige 45% is het nog even afwachten… Sommige stemmers lieten weten welke thema’s doorslaggevend zullen zijn tijdens de verkiezingen. Uit de vele ingezonden antwoorden werden de volgende thema’s het vaakst genoemd: het onderwijs, de krappe huizenmarkt (en huizenmelkers), de (mentale)-gezondheidszorg, discriminatie, racisme, het waarborgen van de rechten van de LGBTQIA+ community en het klimaat. 

Al deze thema’s brengen eindeloos veel vraagstukken met zich mee en de standpunten die de partijen innemen lopen uiteen. Het is daarom best lastig om het overzicht te bewaren en tot een definitieve stemkeuze te komen. Duizenden bladzijden aan partijprogramma’s lezen is onbegonnen werk en kost veel tijd en energie. Gelukkig zijn er kieswijzers! Deze blog geeft een kort lijstje van 5 verschillende kieswijzers die wellicht een handje kunnen helpen in het maken van de keuze voor de verkiezingen op 17 maart.

  1. Stemwijzer (https://stemwijzer.nl/

De “OG-stemwijzer”, die ieder jaar het meest gebruikt en ingevuld wordt.

  1. Jongerenkieswijzer (http://jongerenkieswijzer.nl

De jongerenkieswijzer is ontwikkeld door de Nationale Jeugdraad samengesteld (NJR) en is speciaal gericht op jongeren (duh).


  1. Youngvoice (https://www.youngvoice.nl/home

Deze stemwijzer komt van ProDemos en is ook gericht op de jonge stemmers. 

  1. De Mentale Kieswijzer (zie https://www.instagram.com/ voor de volledige versie) 

Deze kieswijzer ging viraal op instagram en is ontwikkeld door Justine (@jvdb). Zij heeft alle partijprogramma’s naast elkaar gelegd en bijgehouden wat de partijen vermelden over mental health en maatregelen in de zorg om de mentale gezondheid te waarborgen. Het is zeker de moeite waard om de Mentale Kieswijzer te lezen.



  1. Stem Op Een Vrouw (https://stemopeenvrouw.com/

Op de website kun je via ‘Kies je Vrouw’ een aantal stappen doorlopen om te zien op welke vrouwen in welke partij er gestemd kan worden. Vrouwen blijven namelijk met 35% nog steeds flink ondergerepresenteerd in de Tweede Kamer. Hoog tijd voor verandering dus!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *