Studiegebonden

Jouw CV en LinkedIn-account


Welkom terug lieve lezers! Zoals jullie weten staat de blog op dit moment in het thema van carrière. Jullie hebben al meerdere onderwerpen hierover voorbij zien komen. Wij zijn hier super enthousiast over! Vandaag schrijven we jullie over een belangrijk hulpmiddel als het gaat om carrière maken. We gaan het namelijk hebben over je curriculum vitae en LinkedIn. We geven jullie wat tips mee voor het maken van een goed cv en we geven je wat tips omtrent LinkedIn. Heel veel leesplezier!


Allereerst het curriculum vitae. Hierin wordt een overzicht gegeven van gevolgde opleidingen, werkervaringen en nevenactiviteiten. Daarnaast worden je persoonlijke informatie zoals hobby’s en skills op een rij gezet. Op Google zijn er talloze sites te vinden die kunnen helpen bij het maken van een cv. Wij zetten voor jou een aantal tips and tricks op een rijtje. Wat moet er ten eerste sowieso in een cv? Dat zijn de onderdelen: contactgegevens, stukje over jezelf, werkervaring, opleidingen, kennis en vaardigheden en een foto van jezelf. Een aantal hiervan zal ik wat verder toelichten.
Om je cv eruit te laten springen, is het een goed idee om een kort persoonlijk stukje over jezelf te schrijven. Probeer hierin vooral jouw kijk op je studie of je werk te uiten. Laat eventueel zien wat jouw passie is en waar die vandaan komt. Hoe sluit dit aan bij jouw huidige studie of werk? Noem eventueel waarom jouw passie ligt bij wat je doet!
Dan nu het stukje over werkervaring. Dit is het eerste waar een werkgeven naar zal kijken. Zet hier dus niet korte bijbaantjes neer die je weinig werkervaring hebben gegeven. Zet er banen neer waar je wat aan hebt gehad. Indien je wat weinig werkervaring hebt, zijn er vast interessante projecten die je op school hebt gedaan die van pas kunnen komen!
Een speciaal plekje verdienen natuurlijk je opleidingen. Zet deze van heden naar verleden neer en begin met je middelbareschooldiploma. Vergeet niet neer te zetten of je het diploma hebt gehaald!
Vervolgens je kennis en vaardigheden. Laat algemene dingen zoals kennis van Word achterwege omdat iedereen dat wel kan. Noem onderscheidende activiteiten zoals talen die goed van pas kunnen komen bij jouw toekomstige baan!
Tot slot geven we jullie nog wat handige extra tips mee! Zorg dat je cv helder en duidelijk gestructureerd is. Zorg voor een representatief e-mailadres en vergeet geen foto!
Dan nu, de website LinkedIn. Misschien heb je allang een account aangemaakt of je vindt dit juist een website voor oude mannen met bedrijven. Hier gaan we wat duidelijkheid over scheppen. Eigenlijk is LinkedIn jouw online cv. Op jouw profiel staat wat algemene informatie, je kan opleidingen en werkervaring neerzetten en eventuele vaardigheden. Daarnaast is het mogelijk om een online netwerk op te bouwen door te linken met mensen van je studie of juist jouw idolen. Bedrijven en werkgevers kunnen zo gemakkelijk jouw online cv vinden en je kan zelf gemakkelijk in contact komen met eventuele werkgevers. Wij vertellen je een aantal do’s and don’ts als het gaat om LinkedIn.
Zorg er ten eerste altijd voor dat je profiel up-to-date is!
Doe daarnaast je huiswerk. Zodra je linkt met iemand, is het goed te weten wat er op iemand zijn profiel staat en wat diegene doet qua werk of opleiding. Zorg dat dat ook blijkt uit je uitnodiging om te linken!
Wees proactief als het gaat om het maken van nieuwe connecties. Zoek mensen die je kunnen helpen met je doelen. De bedrijven komen niet aanwaaien!
Personaliseer je uitnodigingen als je met iemand in contact wilt komen! Reageer vooral ook tijdig op eventuele uitnodigingen om te linken. Laat mensen niet te lang wachten!
Vermeld niet dat je op zoek bent naar ander werk als je nog niet weg bent bij je eerdere werk! Je baas kan dit namelijk zien.
Verstuur geen spam naar je contacten en ga niet flirten. Daar is LinkedIn niet voor.
Wees ook niet bang om contacten te leggen en maak je niet druk om een te lange pagina!
Overdrijf ten slotte niet met het beveiligen van je profiel. Privacy instellingen zijn er voor jouw veiligheid, maar vergeet niet dat dit een sociaal netwerk is waar het belangrijk is dat mensen kunnen zien wat je hebt behaald en wat jouw kwaliteiten zijn!
Hopelijk hebben we jullie wat duidelijkheid verschaft omtrent deze hulpmiddelen bij het maken van carrière. Wij vonden het erg leuk en maak vooral snel een LinkedIn account aan. Tot snel op de volgende blog!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *